6. LIPNJA – DAN PRAVA OSOBA S DUŠEVNIM SMETNJAMA – IZ KAPITALNIH ULAGANJA INVESTICIJE ZA OVE POTREBE NESTAJU


6. LIPNJA – DAN PRAVA OSOBA S DUŠEVNIM SMETNJAMA – IZ KAPITALNIH ULAGANJA INVESTICIJE ZA OVE POTREBE NESTAJU

Šesti lipnja proglašen je Danom prava osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj. Ovom odlukom Hrvatskog Sabora još iz 2012. godine, Republika Hrvatska svrstala se među zemlje koje nastoje prednjačiti u zaštiti prava osoba s duševnim smetnjama. Iako iskreno statistike pokazuju porast broja oboljelih koji se susreću s ovom vrstom poteškoća (stres, ubrzani tempo života, burn out…)

No unatoč činjenici da smo uspjeli detektirati problem nepovoljnog položaja duševnih bolesnika puno je razloga, i danas, da se na ovu specifičan problem nanovo upozorava. Osobe s duševnim smetnjama često su isključene iz svijeta rada, borave u najužem krugu obitelji, dio njih određeno vrijeme provede u psihijatrijskim ustanovama i domovima socijalne skrbi. U recentnoj situaciji, kada im je ponekad ograničena i sloboda kretanja, ostaje prostora iza sumnju kako oboljele osobe lakše mogu biti žrtve zloporaba te da su više izložene riziku od kršenja ljudskih prava.

Skrb za osobe s duševnim smetnjama u Hrvatskoj ima više od 130 godina dugu tradiciju. Upravo na današnji dan 6. lipnja, naredbom Kraljevske zemaljske vlade usvojen je Statut Kraljevskog zemaljskog zavoda za umobolne u Stenjevcu (današnja Klinika za psihijatriju Vrapče).

KAKO JE KOD NAS, U GRADU ZAGREBU? Jedna od planiranih aktivnosti bila je uređenje/izgradnja i pokretanje u pogon Kuće za smještaj osoba s psihičkim poteškoćama. Kuća za smještaj osoba s psihičkim teškoćama, postojala je u zagrebačkom proračunu 2017. god kada smo u izvješću o izvršenju istog vidjeli da je je planirano 200.000 kuna (za izradu projektne dokumentacije, adaptacije objekta) a izvršeno 00,00 kuna. Prije toga govorilo se u smještaju u kući koja se nalazila na Trnju pa se i o njoj prestalo govoriti. Po prijedlogu izvješća za izvršenje proračuna 2018. godine, koji je danas pred zastupnicima, ove stavke uopće više nema.

Ovog projekta u proračunu za 2019. god. također više nema. Jesmo li zadovoljili potrebe ovih oboljelih pa nam to više nije potrebno? Po svemu navedenomu čini se da jesmo. Osjećamo li da je tako …