Antigenski testovi ulaze i u domove za starije Grada Zagreba


196 je  trenutno zaraženh korisnika Domova za starije u Gradu Zagrebu. Većina zaraženih razvila je simptome zaraze no ima i onih koji su pozitivni  a ne pokazuju nikakve simptome. Ustanove socijalne skrbi su došle na red pri distribuciji antigenskih testova. Ukupno 17850 testova biti će raspoređeno, za prvih mjesec  dana kako kažu iz Grada, na 60 ustanova socijalne skrbi od kojih su 41 domovi za starije. Testirati će se korisnici i djelatnici domova. Trenutno je zaraženo i 75 djelatnika a 38 ih je u samoizolaciji.

Ujedno se u domovima, po uputi Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike popunjavaju upitnici među korisnicima o interesu korisnika za cjepivo koje treba doći u Hrvatsku.

Jesu li naši najstariji sugrađani u sigurnim rukama? Nadamo se da jesu jer je komunikacija s vanjskim svijetom značajno smanjena.

Postavljamo pitanje Gradu Zagrebu hoće li ovim testiranjima biti obuhvaćeni i oni naši stariji sugrađani koji su ostali u svojim domovima i pridržavaju se uputa. Veliki broj njih obuhvaćen je mjerama i aktivnostima koje provodi Grad, s ciljem povećanja kvalitete života i što duljeg ostanka u svojim domovima. Oni bi, također, trebali biti obuhvaćeni testiranjem. Na žalost mnogi od naših starijih su kod kuća sami, prepušteni sami sebi i stoga u iznimno teškoj situaciji. Kad se recimo stariji bračni par razboli, ulaska obitelji nema, samo dostava. Koliko i kako mogu tako bolesni skrbiti jedno o drugome? Ne dolazi više nitko od onih koji su pružali podršku dok traje vijeme zaraze.