ETALON ZA POLITIČKU ETIČNOST


„Znanstvenom plagiranju“ u našoj državi, kažu, došao je kraj.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja pravda nabavljanje skupog softwera potrebom nabavke „alata za provjeru autentičnosti i izvornosti radova“. Nadalje, program smo nabavili radi jačanja prakse i etičnosti. Zapravo nije „ojačana “ etičnost posljedica primjene ovog programa nego mogući strah od onog „biti ću uhvaćen“ i možda slijediti će posljedice ( a ne zaboravimo, nerjetko se kod nas ne pamti dugo nečiji „nemoralan“ čin, zato se stalno ponavljaju i ne kažnjavaju). O moralnoj sramoti nema ni govora, jer onaj tko plagira zasigurno ga nije sram. Obrazloženjem nabavke šaljemo poruku ne plagirajte jer biti ćete uhvaćeni i to baš neće biti najugodnije.

Ukoliko se radi o jednoj od antikorupcijskih mjera, kako se spominje, nadamo se da će sustav profunkcionirati jer nismo primjetili do sada da se u svakom slučaju odgovara u korupcijskom postupku za plagiranje nečijih radova. Ulovljen, javno smo ga „posramili“ i to je to.

Poruka je, dakle, mladima ne „kopirajte“ jer ćete biti uhvaćeni. Hoće li ova mjera doista napraviti neke značajne pomake u pitanju naše etičnosti ostaje za vidjeti. Na koncu konca mnogi naši visoko pozicionirani političari nisu znali popuniti imovinske kartice pa evo „proradio je na njima“ taj etalon političke etičnosti (doduše pod pritiskom javnosti).