FORUM ŽENA HSU ŽELI ŽENAMA SRETAN DAN ŽENA


I ovoga puta okupile su se članice Foruma žena kako bi obilježile ovaj dan i istaknule značaj djelovanja na problemu diskriminacije žena, prisutnom kroz cijalu povijest čovječanstva. Smatrane su/ smatraju ih i danas poneki nesposobnijima, manje uspješnima.

Danas nije potrebno dokazivati da žene smiju, mogu i da su sposobne činiti sve što mogu i muškarci. No još uvijek postoji značajan otpor činjenici da je rad žene jednako vrijedan. Zatupljenost žena i upravljačke pozicije još uvijek nisu jednako dostupne. Podjele tradicionalnih rodnih uloga još uvijek su u korist muškaraca.

Zato zauzmimo se za sebe, radimo na sebi, obrazujmo se i ekonomski osnažimo kako i bi se i onaj najružniji apekt diskriminacije, nasilje nad ženama, iskorijenio.

Povijest pamti veliki broj žena koje su se zalagale za prava žena, obrazovane, ekonomski osnažene na svom području djelovanja ostavile su neizbrisivi trag. Evo nekih od njih..

Egipatska kraljica Hatshepsut u 15. St. prije krista, nakon prerane smrti supruga preuzela je titulu faraona. Njezian vladavina nije bila obilježena velikim ratovima i sukobima no jeste razvijenom trgovinom i izgradnjom hramova.

Marie Sklodovska – Curie (1867.-1934.) bila je poljska znanstvenica koja je dobila dvije Nobelove nagrade. Jednu za fiziku, a drugu za kemiju. Time je postala jedna od dvije osobe u povijesti koja je osvojila ovu časnu nagradu u dva različita područja. Također postala je prva žena predavač u povijesti preuzevši katedru iz fizike na sveučilištu Sorbonne.

Marija Jurić Zagorka (1883.-1971.) naša književnica i novinarka bila je prva profesionalna novinarka i najčitanija hrvatska književniica. Borila se protiv diskriminacije, aktivno sudjelujući u političkom životu. Kao novinarka je počela pisati anonimno za Obzor. 1925. Pokrenula je Ženski list prvi časopis za žene u Hrvatskoj, a potom i Hrvaticu. Nerjetko je u svojem radu bila izložena ponižavanjima i ismijavanju.

Coco Chanel (1883.- 1971.) ,modna kreatorica bila je najznačajnija osoba modnog svijeta 20.stoljeća.

Agatha Christie (1890.-1976.), spisateljica koja je uz Shekspearea jedna od najprodavanijih autorica svih vremena. Nemjerljiv utjecaj na svjetsku književnost potvrđuje i dodjela svjetske nagrade za njezin kriminalsitički roman Agatha Award.

Majka Terezija (1910.- 1997.), časna sestra, humanitarka, pomoćnica bolesnih i siromašnih ali i veliki borac za ljudska prava. Dobila je Nobelovu nagradu za mir 1979. god.

Rosa Luxemburg (1870.- 1919.) dijete židovske obitelji koja je u mladosti sudjelovala u revolucionarnom pokretu. Cijeli život obilježen joj je političkom borbom a isti je završio mučenjem i nasmrt je pretučena.

Predsjednica Foruma žena HSU

Davorka Vukadin Tabaković