GRADONAČELNIK PLANIRA NAPLATU PARKINGA U CIJELOM GRADU


Grad Zagreb, po izjavi gradonačelnika sa sastanka s predsjednicima vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora, najavio je novosti u vezi naplate parkinga u našem gradu.

Za one koji imaju povlaštene parkirne karte za parkiranje u prvoj zoni najavljuje se jedna dobra i jedna loša vijest. Dobra je kako će cijena ove povlaštene parkirne karte u prvoj zoni pasti s dosadašnjih 100,00 kuna na 80,00. Loša vijest je da će svoju povlaštenu parkirališnu kartu moći koristiti samo unutar prve zone, a ne kao do sada i u drugoj i trećoj zoni. Nije jasno hoće li se isti princip primjenjivati i na povlaštene parkirališne iz druge zone, logično bi se to trebalo očekivati.

Nadalje povlaštene parkirne karte moći će dobiti samo on i koji imaju prijavljeno prebivalište (ne i boravište) unutar prve zone. Vrijedi li to i za ostale zone?

Odluka o širenju naplate parkinga na cijeli grad donijeti će se nakon izrade studije koju radi Institut za promet i Prometni fakultet u Zagrebu. Proširenje parkirnih zona čini se još uvijek neizvjesnim obzirom na u nekim dijelovima gdje se isto planira nisu stvoreni osnovni prometni uvjeti za parkiranje. Divlja parkirališta niču zbog nedostatka parkirnih mjesta.

Nigdje neće biti poskupljenja no, jasno je, proširenjem na cijeli grad Zagrebački holding inkasirati će značajnija sredstva.

Ideja proširenja provodila bi se u dvije faze. Sve ovo je još dosta nejasno. Zašto se najavljuje sniženje samo u prvoj zoni…ostaje za vidjeti.

No mislimo da je bitno navesti i kako bi trebalo ozbiljnije poraditi na sanaciji kolnika po gradu, osobito u nekim ulicama, poput Zvonimirove u kojoj je sanacija odvoda HITNO potrebna. Odgovorni su na one odvode koji su u najlošijem stanju i koji zasigurno ugrožavaju sigurnost u prometu postavili oznake, do kada će stajati?

IMG-2360 IMG-2363