HOĆE LI SE SREDSTVA ZA UGRADNJU DIZALA U VIŠEKATNICE IPAK NAĆI U OPERATIVNOM PROGRAMU 2014.-2020.


Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, točnije ministrica Gabrijela Žalac, istaknula je ovih dana, citiramo: „Aktualna dinamika povlačenja u mandatu ove vlade je dobra i zadovoljavajuća“. Nastavila je ipak kako sveukupnom razinom povlačenja EU sredstava ne možemo biti zadovoljni.

Bruxelles je iz zajedničkog proračuna 2014.g. za Hrvatsku stavio na raspolaganje 10,7 milijardi eura. Ako tom iznosu dodamo 1,9 milijardi eura iz našeg proračuna dobiti ćemo ukupni iznos od 12,6 milijardi eura. OD TOG IZNOSA MI SMO UGOVORILI, NE I POVUKLI, 6,6 MILIJUNA EURA. Stopa plaćanja u 2016.g. bila je 2,7 posto. Što je razlog naše sporosti? Europska komisija je ovakve brojke nazvala „nezadovoljavajućim“ , konstatirajući kako je najveći problem u provedbi ESI (Europskih strukturni investicijski) fondova nedostatak administrativnih kapaciteta, drugim riječima stručnjaka koji rade na izradi i provedbi projekata i fondova. Barata se s brojkom od 2700. Ne zaboravimo kako je izrada projekata i sama provedba zahtjevna i komplicirana, naši krajnji korisnici još uglavnom neiskusni, projekti nisu spremni a trebali bi ih imati spremne kad se natječaji otvore, a ne tek početi raditi na njima kad se otvore…

Kako Hrvatska sada mora odlučiti kako do kraja 2020.g. pronaći razvojne projekte za preostali dio novca za aktualno razdoblje, s rokom realizacije do konca 2023.g. apeliramo na izmjenu Operativnog programa kako bi se osigurala sredstva za ugradnju dizala u višekatnice.

HSU je na području cijele Hrvatske pokrenuo aktivnost iskazivanja interesa za ugradnju dizala u višekratne stambene zgrade kao zaseban projekt neovisno o energetskoj obnovi zgrada. Popunjeni obrasci dostavljali su se na adresu Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Naime, raspolagali smo s relevantnim informacijama kako bi Europska komisija prihvatila takvu zasebnu mjeru u programima mobilnosti građana, dostupnosti stana i zaštite slabijih kategorija građana ako Vlada Republike Hrvatske i nadležno ministarstvo promijene Operativni program 2014.-2020.

Financiranje Europske unije iznosilo bi 85 posto pojedinog projekta ugradnje dizala. Obzirom da se HSU gotovo dvije godine bavi ovom problematikom u suradnji s Udrugom umirovljenika HT i HP, koji su odradili pionirski dio posla stvorivši evidenciju takvih zgrada u Hrvatskoj krenuli smo u aktivnost dokazivanja postojanja interesa, jer nam je neformalno saopćeno da interesa nema.

Vjerujemo da će se ministarstvo po zaprimljenim obrascima o iskazivanju interesa ipak odlučiti na izmjenu Operativnog programa i ugovoriti te povući raspoloživa sredstva za ovu namjenu, a napominjemo rok za izmjene je kratak.

Ukoliko se ostvari povlačenje ovih sredstava apeliramo na lokane zajednice da pronađu način da pomognu suvlasnicima, svojim građanima, u plaćanju preostalih 15%.