HSU I HRVATSKA UDRUGA PRIJATELJA HOSPICIJA – O OČUVANJU KVALITETE ŽIVOTA DO SMRTI


Pred zastupnicima u Gradskoj skupštini Grada Zagreba nalazi se danas točka dnevnog reda u kojoj će se raspravljati o donošenju zaključka o NEPRIHVAĆANJU ponuda pristiglih po objavljenom Pozivu za iskazivanje interesa radi kupnje nekretnine za smještaj teško bolesnih i umirućih osoba na području Grada Zagreba. Pristigle su dvije ponude, ali gle opet čuda, niti jedna ne udovoljava uvjetu Poziva vezano uz činjenicu vlasništva građevinskog zemljišta. U obje ponude ponuditelji su priložili predugovore o kupoprodaji sklopljene s vlasnicima zemljišta, u kojima je ugovoreno da će se sklopiti ugovori o kupoprodaji zemljišta u razumnom roku, nakon zaključenja ugovora o kupnji objekta s Gradom. Dakle ponuditelji bi trebali kupiti zemljište za nešto što još uopće ne znaju da će oni nakon natječaja graditi. Koliko vrijedi dostojanstvo svakog pojedinog teško bolesnog, umirućeg čovijeka? Jednog ugovora o vlasništvu zemljišta, čini se.

Strateški plan palijativne skrbi na razini Republike Hrvatske donesen je prije par godina, a njime se apostrofira kako palijativna skrb afirmira život, a smrt smatra sastavnim dijelom života, ona je ne ubrzava niti je odgađa. Palijativna skrb nastoji očuvati najbolju moguću kvalitetu života sve do smrti.

Sad već davne 2013. godine Grad Zagreb kupio je zgradu u Henzelovoj 62 za „sitnih“ 850.046,40 EUR-a (bez PDV-a), te 392,00 EUR/m2 (bez PDV-a) za parkirališna mjesta, što za neto korisnu površinu parkirališnih mjesta od ukupno 32,87 m2 iznosi 12.885,04 EUR-a (bez PDV-a). Palijativna skrb u ovom prosturu nikada nije osigurana, kažu prostor je bio neprimjeren.

Još jedan pokušaj natječaja na području Podsused Vrapče propao je koncem 2017.god. jer se na ponuđene uvjete u Pozivu nitko nije htio niti javiti.

Na području našeg grada, na godišnjoj razini umire 3.000 osoba oboljelih od karcinoma. U Hrvatskoj se taj broj kreće negdje oko 14.000. Pula, Rijeka, Ljubljana, Sarajevo sve su ovo gradovi koji su ovaj problem riješili kako bi svojim umirućim sugrađanima olakšali posljednje dane. Sveti Ivan, Rockefellerova, Klinika za psihijatriju Vrapče, „pametni odjeli“… Jesmo li uveli specijalizaciju za palijativnu skrb? Zašto mi to ne umijemo? Najsocijalniji grad na svijetu..