HSU NA LISTI RESTART KOALICIJE U I. IZBORNOJ JEDINICI – FOKUS NA BOLJIM MIROVINAMA


U prvoj izbornoj jedinici, na listi RESTART koalicije, na njezinom 10. mjestu, nalazi se naša Predsjednica Gradske organizacije HSU Grada Zagreba Davorka Vukadin Tabaković. Ističe kako će se, u okviru Programa HSU-a za parlamentarne izbore 2020. godine zalagati za:

BOLJE MIROVINE

Tražimo da korisnici obiteljske mirovine mogu umjesto dosadašnjih 70% naslijediti i koristiti 80% iznosa mirovine preminuloga supružnika (Prijedlog zakona br. 931). Predlažemo i zahtijevamo da korisnik uz svoju osobnu mirovinu ostvaruje i pravo na dodatak u visini 50% mirovine preminuloga supružnika (Prijedlog zakona br. 930). Podržavamo TREĆE GODIŠNJE USKLAĐIVANJE MIROVINA u skladu s rastom BDP-a. Nadalje inzistiramo da se MAJČINSKI DODATAK ZA SVE UMIROVLJENE MAJKE kao mjera dodanog staža mora  odnositi na sve umirovljene majke bez obzira na datum umirovljenja a ne kao do sada, po važećem zakonu, samo za one majke koje su umirovljene od 1.1.2019. godine. U ovoj skupini prava,na kraju ali ne i manje bitno inzistiramo na BOŽIĆNICI ZA SVE UMIROVLJENIKE SVAKE GODINE. Predlažemo bolju provedbu Zakona koji regulira zapošljavanje osoba s invaliditetom. Velika većina ososba s invaliditetom i nadalje ostaje u sigurnosti mirovinskog sustava što uopće nije nužno, kako zbog njihovih mogućnosti tako i zbog osiguranih sredstava (kroz kvorna zapošljavanje, zamjenske kvote..).

 

BOLJI ŽIVOT

U ovom poglavlju Programa inzistiramo na povećanju smještajnih kapaciteta -  VIŠE MJESTA I SIGURNOSTI U DOMOVIMA  ZA STARIJE - zalažemo se za povećanje smještajnih kapaciteta u državnim domovima. Pitanje vlasništva domova već godinama se  “rješava”, državni su a trebali bi biti u vlasništvu lokalnih zajednica.  Rješavanjem pitanja vlasništva rješili bi se i značajni problemi koji su prepreka povlačenja sredstava iz EU fondova.

UGRADNJA DIZALA UZ SUFINANCIRANJE SREDSTVIMA IZ EUROPSKIH FONDOVA - značajan broj naših starijih sugrađana osuđen je na “zatočeništvo” u vlastitim domovima. Slabije su mobilni a život uz prepreke mobilnosti , par stepenica ili nekoliko katova predstavlja ozbiljan problem. Predlagali smo izmjenu operativnog plana, prikupljali potpise sugrađana/vlasnika/suvlasnika no aktualna vlast za ovaj problem nije imala sluha. Nisu izmijenili operativni plan i sredstva za subvencioniranje ugradnje dizala nisu povučena. Promjenimo to.

SMANJENJE ILI UKIDANJE HRT PRISTOJBE ZA SVE ISPOD PRIHODOVNOG CENZUSA još je jedan u niz prijedloga naše Stranke na kojem inzistiramo.

 

SIGURNOST I ZDRAVLJE

Inzistiramo na konkretnom i korektnom POVEĆANJU CENZUSA ZA DOPUNSKO OSIGURANJE - tražili smo da se cenzusi, nakon dugih 15 godina, napokon povećaju na 1830.00 kn za člana kućanstva i 2340,00  kn za samca. Potpisima peticije nas je podržalo više od 50 000 građana. Ne odustajemo.

 

TRAŽIMO  izbacivanje iz Zakona  UGOVORA O DOSMRTNOM UZDRŽAVANJU, uvođenje  PRAVOBRANITELJA  ZA STARIJE OSOBE i UKIDANJE 3% ZDRAVSTVENOG DOPRINOSA za one umirovljenike  s višim mirovinama.

 

STRATEGIJE – zalažemo se za donošenje strategija s konkretnim akcijskim planovima i rokovima

  • STRATEGIJA SOCIJALNE SKRBI ZA STARIJE OSOBE
  • STRATEGIJA BORBE PROTIV SIROMAŠTVA I SOCIJALNE ISKLJUČENOSTI

 

btf

 

HSU-ov

kandidat na parlamentarnim izborima 2020. godine

u I. Izbornoj jedinici, lista broj 18 redni broj 10

 

  • IME I PREZIME (+ godište, zanimanje)

DAVORKA VUKADIN TABAKOVIĆ, rođ. 1969. godine u Bugojnu,

diplomirni pravnik, šef stručne službe

  • ŽIVOT DOSAD (rad, interesi)

U vremenu završavanja školovanja na Pravnom fakultetu sveučilišta u Zagrebu, počela sam raditi u Centru za dokumentaciju o domovinskom ratu. Rad je uključivao rad na terenu, na području istraživanja ratnih zločina, rad s haškim istražiteljima i komisijom koju je vodio tim pukovnika Grujiča na otkrivanju grobnica, te na ekshumacijama žrtava. Odlaskom u Slavoniju odrađujem vježbenički staž na Državnom odvjetništvu u Vukovaru. Povratkom u Zagreb zapošljavam se kao šef stručne službe u zaštitnoj radionici Lada d.o.o. Kroz cijelo moje školovanje i rad zapravo nastojala sam uočiti nepravilnosti u sustavu (socijale, zakonodavstva, pravosuđa) te raditi na prijedlozima koji bi poboljšali kvalitetu svakodnevnog života čovjeka.

  • POLITIČKO DJELOVANJE

Zašto ste se odlučili baviti politikom?

Politikom sam se odlučila baviti kada sam još u Centru za dokumentaciju uvijdjela da pravo ne znači i pravednost. Da sam u pravu govori i sama činjenica da posao koji sam radila, a vezan je za procesuiranje ratnih zločina, ni danas nije odrađen, niti žrtva nije poštivana. Ujedno sam shvatila da je jednako tako nužno boriti se za prava osoba s invaliditetom kao i onih koji su u siromaštvu, u ugrozi od siromaštva, kao i onih koji su napustili svijet rada i postali umirovljenici. Također sam shvatila da se jedino političkim djelovanjem i angažmanom može utjecati na sadržaj zakona, te sam odlučila da ne želim biti samo promatrač, već i svojim doprinosom utječem da se dogode određeni pomaci u rješavanju problema.Stoga sam se učlanila u HSU. Od članice postala sam Tajnica Gradske organizacije HSU Grada Zagreba, potom Predsjednica te iste organizacije, članica Predsjedništva Stranke i Predsjednica Foruma žena HSU. Bila sam HSU-ov zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba u mandatu 2013.-2017. godine, predsjedala Odborom za mjesnu samoupravu, bila članicom Odbora za mladež i Gradske koordinacije za ljudska prava. Za vrijeme mandata radila sam na priprema materijala za klub zastupnika, aktivno sudjelovala u raspravama i prjedlozima odluka koje su se donosile na Skupštini. Kroz cijeli period, od ulaska u članstvo Stranke, aktvino pišem o aktualnim temama koje objavljujem na web stranici GO HSU Grada Zagreba i društvenim mrežama koje su postale značajan medij političkog djelovanja (specifično u doba mjera izrečenih za vrijeme djelovanja covida 19). Sa zadovoljstvom mogu konstatirati da su te objave vrlo dobro posjećene.

Zašto HSU?

  • HSU Program i djelovanje Stranke prepoznala sam kao odgovor na veći dio problema koje treba riješiti i put ka ostvarenju tog cilja za koji je jednako tako nužno boriti se i zalagati. HSU i njegovo djelovanje u Stranci prepoznajemo kao borbu za prava umirovljenika, kako sadašnjih tako i budućih, bolji i pravedniji zdravstveni sustav, kao i socijalnu politiku. Stoga smatram da je naša zadaća, između ostalog, da djelujemo tako da i animiramo radno aktivno stanovništvo da nam se pridruže već danas, dok su još u naponu snage i kada se rješavaju važna životna pitanja i za njih, a čije će posljedice osjetiti tek naknadno.

 

  • IMATE LI KAKVU PORUKU KOJU BISTE ŽELJELI ISTAKNUTI? PRIJEDLOG SLOGANA?

Mislite na sebe danas, kad izađete na biračka mjesta, ne sutra…sutra o vama odlučuju drugi…