HSU OBILJEŽIO SVJETSKI DAN ZDRAVLJA TRIBINOM NA TEMU „SVI MI IMAMO PRAVO NA ZDRAVLJE“ U ORGANIZACIJI GO HSU GRADSKE ČETVRTI PEŠĆENICA ŽITNJAK


Uvodno se gostima obratila predsjednica GO HSU GČ Pešćenica Žitnjak Milenka Petrović Šekoranja rekavši kako se svjetski dan zdravlja slavi 7. travnja svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije. Prema podacima EUROSTATA u 2015.g., 1,9% stanovnika (ili oko 80 000 ljudi) imalo je u Hrvatskoj zdravstvenih problema. Na te probleme ili tegobe nisu mogli adekvatno reagirati zbog financijskih ili geografskih prepreka, odnosno zbog dugih lista čekanja. Primarno su to bili siromašniji ili stariji ljudi. Broj kaznenih postupaka protiv liječnika i drugog medicinskog osoblja u velikom je porastu. Podaci Državnog odvjetništva za 2016. godinu govore da je porast gotovo za 80% u odnosu na godinu prije.U prošloj je godini RH sa 19. pala na 26. mjesto Europskog zdravstvenog indeksa. Tim indeksom se ocjenjuju učinkovitost, kvaliteta i dostupnost zdravstvenih sustava u 35 EU zemalja.O nekim problemima čut će te danas od naših predavačica i predavača, a moderator Tribine je gdin Miljenko Marinac i sada prepuštam riječ njemu, zaključila je Petrović Šekoranja.

Nazočne je pozdravila i predsjednica GO HSU Grada Zagreba Davorka Vukadin Tabaković osvrnuvši se, kratko, na svaku od pojedinih tema naših današnjih gostiju predavača, njihovom doprinosu u povećanju kvalitete zdravlja i života te značaja aktivnog starenja. Također je pozdravila i naše kolege u zajedničkom zalaganju za podizanje kvalitete života osoba starije životne dobi i onih pred kojima ta životna faza tek predstoji, predsjednika BUZ-a Milivoja Špiku i BUZ-a Grada Zagreba Dražena Štiglića.

Gosti predavači bili su Svjetlana Brborović, medicinska sestra – najsestra 2017.g., govorila je kako liječiti, odnosno kako spriječiti kronične bolesti u starijoj životnoj dobi, Mr.sc. Damir Jukica koji je govirio o zaštiti prava pacijenata, predsjendik HSU Silvano Hrelja nazočnima je govorio o dopunskom zdravstvenom osiguranju i ostanku pri javnom pružatelju ove usluge te Dr. Lidjia Gajski, koja je tribinu zaključila zdravstvenom reformiom– prijedlogu koji nije privukao pozornost.

Svoj doprinos ovoj trinini dali su članovi Matice umirovljenika s Pešćenice Žitnjak koji su od svog sjedišta došetali potičući zdrav način života u pratnji Danijela Cesarea člana matice i aktivnog bicikliste čije smo medalje i dresove imali prilike vidjeti u izložbenom dijelu kao i radove vrijedih članova matice.

IMG-0592 (3) IMG-0618 IMG-0615 IMG-0617 IMG-0596 IMG-0609 (5) IMG-0606 (4) IMG-0582 (2) IMG-0587 IMG-0553