HSU OSUĐUJE GRADONAČELNIKOVO POSKUPLJENJE GODIŠNJE GROBNE NAKNADE ZA VIŠE OD 100% – TRAŽIMO DONESITE NOVU ODLUKU


Kod nas Zagrebu …eto ide nam baš dobro. Korona, potres, podizanje cijena preko 100%…

Na naše adrese počele su stizati užarene uplatnice za podmirenje godišnje grobne naknade na Gradskim grobljima za 2020. godinu. Iznosi na pristiglim uplatnicama neugodno su iznenadili mnoge, jer su se cijene usluga zagrebačkih Gradskih groblja povisile negdje i za više od sto posto. Grobna naknada povisila se i za Gaj urni.

Zašto sada i zašto ovoliko „NAŠ“ Holding i njegove podružnice pljačkaju svoje sugrađane, istjerane potresom na ulice, uznemirene postojanjem covida 19 i pokušavajući postupati po porukama koje bi ih trebale umiriti kako bi izdržali i ostali u svojim domovima? Možda baš zato sada i možda baš zato ovolika poskupljenja. I iz ovih argumenata ova odluka se čini još nerazumnijom i bezobraznijom.

Kada ovome dodamo još činjenicu koliko ovakva povećanja djeluju na životni standard (čitaj siromaštvo) naših umirovljenika priča postaje još ozbiljnija. Uz „proziran“ novčanik veliki broj naših sugrađana starije životne dobi također čeka sanaciju šteta nastalih u razornom potresu na grobnim mjestima (uz, kod nekih, štetu na domovima). Informacija iz Gradskih groblje je da ćemo štetu na grobovima morati sanirati sami, na vlastiti račun.

Iz Holdinga kažu da su se cijene digle ranije, da se sada kreće s primjenom ali gdje je nestala empatija… očekujemo od poslodavaca, Vlade, Stožera, Banaka da donose odluke kako bi se osim onog primarnog, našeg zdravlja (života) sačuvalo i druge aspekte života od onih ekonomskih, do onih na koje je djelovao enorman stres kojim smo svi bili izloženi. Gdje je tu najsocijalniji grad na planeti… dela a cijeli grad je još blokiran radi posljedica razornog potresa. Kako će tek biti kad se pusti javni promet a trebao bi svaki tren…

Hladno je reći ali je činjenica da je ovo nasigurniji posao na svijetu, jer svi ćemo jednog dana otići na vječni počinak. Ali je i činjenica kakvo je poslovanje Gradskih groblja. Brojke govore sve. Minusi iz 2018. prelaze 10 milijuna a za 2019. još niti ne znamo. Ali za nova vozila novaca je bilo. Gradonačelnik je predstavio na Gradskom groblju Mirogoj u Aleji Hermanna Bollea osam novih elektrovozila za prijevoz posjetitelja i tehničke potrebe Holdingove podružnice Gradska groblja u ožujku ove godine.

Imaju li poskupljenja veze i sa zapošljavanjima po političkom ključu. Broj zaposlenih se povećao značajno u zadnje dvije godine ali i pojačao se broj novih rukovoditeljskih i koordinatorskih mjesta. Kada je nekima dosta? Koliko je nekima dosta? Koliko to mi građani možemo izdržati?

groblja 2 grobna naknada 1