JEDNAKE MIROVINE KAO REZULTAT JEDNAKIH PLAĆA PREDUVJET ZA EKONOMSKO OSNAŽIVANJE ŽENA – MEĐUNARODNI DAN BORBE ZA ELIMINACIJU NASILJA NAD ŽENAMA


U današnje vrijeme, nakon niza godina zalaganja za ravnopravnost, muškarci još uvijek u prosjeku godišnje zarađuju čak 11.500 kuna više nego žene. Koliko je to prosječnih bruto plaća više. Pod jednakim uvjetima se školujemo, jednako znanje stječemo no nismo dovoljno „sposobne“ da budemo jednako plaćene za „isti“ posao i osobito nismo dovoljno sposobne biti „prve“ nego „zamjenice“ i „potpredsjednice“…

Nedavno je predstavljan je europski projekt “Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine” čija je nositeljica pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Cilj projekta je dostizanje rodne ravnopravnosti i sprječavanje siromaštva u Hrvatskoj. Prosječna mjesečna bruto plaća za žene 2015. godine iznosila je oko 7.500 kuna, a za muškarce 8.400 kuna, što znači da je udio prosječne plaće žene u plaći muškarca iznosio 88,7 posto, navela je pravobraniteljica Višnja Ljubičić. Ovakav disbalans u plaćama muškaraca i žena (uz otežavajuće okolnosti izračunavanja mirovine za vrijeme provedeno na porodiljnom – DISKRIMINIRAJUĆE ZA ZEMLJU KOJOJ PRIJETI SVE VEĆI ODLIV RADNO SPOSOBNOG STANOVNIŠTVA DAKLE POTENCIJALNIH RODITELJA) za nužnu posljedicu ima jaz u mirovinama.  Žena se nakon izlaska s tržišta rada češće suočava s problemom socijalne isključenosti, siromaštva, dovodi u EKONOMSKU OVISNOST O SUPRUGU, odnosno partneru.

Zašto je u Republici Hrvatskoj još uvijek nevidljiva tema rodne nejednakosti u plaćama eo ipso u mirovinama? Hoće li projekt  “Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine” nešto promijeniti? Provedba projekta, vrijednog gotovo 470 tisuća eura, počela je 1. listopada ove godine i trajat će do konca rujna 2020.

HSU daje podršku ovakvom projektu koji će napraviti dubinsku analizu jaza u plaćama i mirovinama između muškaraca i žena. Ovakav jaz plodno je tlo za nasilje nad ženama. Ne zaboravimo nasilje može imati brojna lica.. fizičko, mentalno ali u konačnici u korijenima mu leži ekonomsko. Ukoliko žena, majka ima jednake mogućnosti, jednaku plaću, uvjeti za stabilniji/sigurniji život, život bez nasilja su zasigurno bolji.