KAD ĆE IŠČEKIVANI ZAKON O OBNOVI NAKON POTRESA – ŠTO UMIROVLJENICI MOGU OČEKIVATI


Naši sugrađani koji su pije pet mjeseci napustili svoje razrušene domove opet mijenjaju boravište. Do sredine rujna moraju napustIti Cvjetno jer stižu studenti, život mora ići dalje.

Što nadležni govore o tome? Obećanja su dolazila i s državne razine i lokalne. Obećanja su ostala samo na obećanjima za većinu. Prošli tjedan su zaposlenici Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine studentski dom oblijepili plakatima. Inforacije s plakata su u petak njih gotovo tristotinjak uputili u dugačak red ispred škole za strane jezike gdje je Ministarstvo graditeljstva prikupljalo zahtjeve za njihovo privremeno stambeno zbrinjavanje.

Odluka je donesena na prvoj sjednici Vlade nakon godišnjih odmora. Što će ispunjavanje novih formulara riješiti? Preseljnje u hostel? Sve što se nudi je privremeni smještaj a nikako se još ne nazire trajno rješenje za mlade i stare, velike i male… 300 naših sugrađana nema svoj dom već pet mjeseci? Koliko dugo je potrebno da Država i Grad nađu konkretno rješenje? Kažu Zagreb je “već” dodijelio 21 stan onima koji su zadovoljili uvijete. Jesu li ovo bili “redoviti” uvjeti u “izvanrednoj situaciji”?

Neki od naših starijih sugrađana našli su svoje “privremeno rješenje” u domovima za starije. Koliko smo brzi moguće da tamo i ostanu. O visinama mirovina koje bi osigurale dostatna sredstva za sudjelovanje u obnovi ne trebamo previše reći, siromaštvo je odavno zakucalo na mnoga sada već i porušena vrata.

Grad Zagreb nudi subvenciju kamata za obnovu nekretnina oštećenih u potresu te novčanu pomoć vlasnicima takvih nekretnina u iznosu od 50.000 kuna. U odnosu na razine oštećenja ovi iznosi se nerjetko mogu nazvati smiješnima. Jer da su oštećenja minorna već bi odavno bila sanirana. Za mnoge umirovljenike, čiji su domovi oštećeni u potresu, iznosi sanacija su nedostižni. Hoće li svi oni biti prinuđeni “dići ruke” od svojih domova ali kuda nakon toga?