KAKO SE OBAVLJAO NADZOR U DJELATNOSTI SOCIJALNE SKRBI – KAKO BRINEMO O NAŠIM STARIJIMA


Način i sadržaj provođenja stručnog nadzora u djelatnosti socijalne skrbi koja pruža usluge skrbi izvan vlastite obitelji reguliran je Pravilnikom o načinu i sadržaju provođenja stručnog nadzora u djelatnosti socijalne skrbi. Sam nadzor trebali bi provoditi inspektori i drugi ovlašteni državni službenici ministarstva nadležnog za poslove socijalne skrbi i to kao redovni ili izvanrdeni nadzor. Koliko ih je u Hrvatskoj raspoređeno baš za ovakove ili slične djelatnosti? Čudimo li se posljedicama? Redovni nadzor provodi se sukladno godišnjem i mjesečnom programu redovnog nadzora. Tako Zakon i Pravilnik kažu danas.

U najavi je novi Zakon o socijanoj skrbi koji bi trebao biti pušten u javnu raspravu. Njime bi se, između ostalog, pooštrili kriteriji potrebni za dobivanje dozvole za rad obiteljskih domova. Uz izmjenu Zakona radi se na i na izmjeni spomenutog Pravilnika. Županije bi ubuduće trebale kontrolirati obiteljske domove.

Na žalost tragedija se dogodila. Na žalost sada konstatiramo sve propuste koji se događaju na terenu a nije da ih nismo znali i ranije, upozoravali… Danas, kao, uviđamo da je to područje mogućih zlouporaba, neadekvatne skrbi. Kako ovakovi domovi nisu u obvezi biti u mreži domova za skrb starijih i nemoćnih, odnosno u sustavu socijlane skrbi njima je na vlastitu odgovornost prepušteno da sami kreiraju razinu socijalne skrbi kao i cijenu pružene usluge. Potpuno su izvan kontrole države koja nije u obvezi vršiti kontrolu ALI JE TO ZA SVOJE SUGRAĐANE MOGLA ČINITI. Zašto smo sudbinu naših najstarijih, slabijih i nemoćnih prepustili u ruke pojedinaca?

Dom u Andraševcu, u kojem su korisnici izgubili živote, nije poštivao čini se ni kriterije koje objekt treba zadovoljavati. Korisnici su bili smješteni u dodatne objekte koji nisu bili niti prijavljeni. Objekt koji je izgorio nije imao adekvatan sustav grijanja niti vatrodojave. O broju korisnika koji su tamo bili ilegalno smješteni, u ovakovoj situaciji bez ikakave kontrole i nadzora, iluzorno je govoriti.

No kakav je doista sustav kontrole i nadzora općenito  u ovoj djelatnosti socijelne skrbi, u objektima koje obuhvaća nadzor? Nekako čini se da sve svugdje “štima”? I broj osoba koje skrbe o korisnicima (pokretnima, polupokretnima, nepokretnima), i prehrana i njega… tko i koliko provjerava, mogu li obzirom na stanje korisnici reći i kome što je to što nije uredu… Pitanja je puno a odgovora nema.

Dakle Hrvatska je socijalna država … ovo je težak primjer zanemarivanja, nebrige. Tko će snositi odgovornost za izgubljene živote? Živote koji niti jednom kaznom vratiti ne mogu..

Iskrena sućut obiteljima stradalih.