KAKO ŠIRIMO MREŽU SOCIJALNIH DAVANJA – PODIGNIMO CIJENE ODVOZA OTPADA PA ONDA SOCIJALNO UGROŽENIMA „POMOZIMO U PLAĆANJU“


Grad Zagreb najavio je poskupljenja računa za smeće s početkom nove kalendarske godine. Poskupljenje pravdaju većim troškom koji proizlazi iz odvojenog prikupljanja otpada. Izmjena odluke donosi se, navodno, temeljem uredbe Vlade koja ju je donijela sredinom rujna. Prate li nas i druge županije ovakvim postotkom povećanja cijena odvoza otpada ili je Grad Zagreb poseban? Povećao se broj odvoza ali smanjila se količina po pojedinim odvozima. No NE ZABORAVIMO DA OTPAD NIJE SMEĆE. Ono što se odveze nekome je sirovina. Na primjer gdje odlazi otpad od održavanja zelenih površina, sječe stabala od koji se prave peleti? Koliko u gradski proračun uđe sredstava po prodaji ove sirovine? Odvajamo papir koji je također sirovina, staklo…? Zašto nitko nikada ne govori ili piše o sudbini ovog otpada? Kolika su sredstva prikupljena po ovom kriteriju i koliko se s njima može utjecati na visinu ovog “fiksnog dijela” cijene odvoza otpada?

Odlukom bi postojao fiksni dio za sva kućanstva (68,57 kn s PDV-om) koji ne bi ovisio niti o broju članova kućanstva niti o veličini kućanstva. Varijabilni dio cijene ovisiti će o veličini i broju pražnjenja spremnika tjekom mjeseca, dakle ne po količini proizvedenog otpada po kućanstvu. Kako je ovo ipak značajno poskupljenje naš grad, po riječima pročelnice koja je najavila i posljupljenje, već sada planira izmjenu odluke o socijalnoj skrbi kako bi socijalno ugroženim građanima pomogli plaćati jedan dio fiksnog dijela.

A s ovim i ovakvim mjerama uvijek smo na oprezu jer naime cenzusi kod ovakovih mjera rijetko se mijenjaju, nikako ne usklađuju. Tako imamo cenzuse za novčane naknade umirovljenicima s niskim mirovinama (dakle socijalno ugroženima) koji se nisu mijenjali od 2004. God. a niti su izmjene u najavi. O kontinuiranim usklađenjima cenzusa nitko niti ne razmišlja.

Dragi umirovljenici ulazimo dakle u Novu nam 2020.god. s lijepim čestitkama gradske uprave i Čistoće. Za one koji još nisu mogu se „radovati“ što bi se s ovim poskupljenjem mogli i sami naći u sve većoj skupini onih naših sugrađana koji su obuhvaćeni mrežom socijalnih davanja, odnosno među socijalnno ugroženim. No moguće je da tada nećemo gledati „otoke“ razbacanog otpada po cijelom gradu. Za sad ti „otoci“ su izvor dodatnih prihoda jednako tako onim socijalno ugroženim…