KOLIKI JE BROJ BESKUĆNIKA U GRADU ZAGREBU- KOLIKO ĆE IH POSTATI BESKUĆNICIMA NAKON POTRESA


U vremenima kada nas još vijek prati epidemija, kada se gotovo ne mičemo s pozicije rješavanja/saniranja posljedica razornog potresa koji nas je zadesio postavlja se pitanje koliko će još naših sugrađana postati beskućnicima, osobito onih koji su 65+, jer neće imati mogućnost sanirati svoje domove. Na ulicama je, po izvješću Hrvatske mreže za beskućnike, sve veći broj osoba, mladih bez obitelji ili s raskinutim obiteljskim vezama, psihički bolesnih, branitelja ali i onih koji spadaju u starosnu skupinu 65+.

Kod nas su beskućnici još uvijek “skriveni”, skriveni jer im se ne zna broj, ali skriveni i jer ih ne vide svi oni koji donose odluke, kako na državnoj tako i na lokalnoj razini. Teška su vremena, jesen neizvjesna, pred nama izbori ali ne zaboravimo da su ovdje i oni koji su najpotrebitiji a među njima su i naši beskućnici, mladi i stari.

Koliki je broj onih koji nemaju dom, koji iz raznih razloga /prepreka ne mogu ostvariti socijalna prava ali su na ulici i gladni? Koliko je naših starijih sugrađana korisnik usluge pučke kuhinje? Da nemaju ovo pravo ne bi imali niti jedan obrok dnevno? Po procjeni Hrvatske mreže za beskućnike među korisnicima u pučkoj kuhinjni više od 40% je osoba starije životne dobi s najnižim mirovinama.

Sada smo, dakle, pred donošenjem zakona koji bi trebao regulirati situaciju nastalu razornim potresom (čitaj možda jesmo, možda nismo, vjerojatno nismo). Subvencioniranje smještaja dok se ne saniraju domovi, po kojim kriterijima i do kojih iznosa, samo je mali problem u odnosu na onaj kako će se i na koji način snositi troškovi sanacije domova. Mnogi možda neće moći financijski sudjelovati uopće u ovom postupku jer već žive u siromaštvu ili su u riziku od istog. Kojom brzinom čistimo grad, donosimo zakone i odluke, osim onih hitnih “predizbornih”, pitanje je koliko će naših starijih sugrađana doista dočekati povratak u “svoje” domove?

IMG_0916 potres