MANJE MIROVINE ZA OSOBE KOJE SU RADILE U NEKADAŠNJIM REPUBLIKAMA SFRJ


Danas, i nakon 30 godina od raspada bivše države umirovljenička pitanja nisu se razriješila do kraja. Na adrese nekih naših sugrađana, umirovljenika koji su dio radnog staža odradili i zaradili kao i dio mirovina izvan Republike Hrvatske a u okviru nekadašnje SFRJ, stižu nova rješenja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Rješenjima se najčešće dosadašnje mirovine umanjuju. Iako je prošlo dvadesetak godina od sklopljenih ugovora kojim se reguliralo međudržavno socijalno osiguranje na spomenutom području, danas se JOŠ UVIJEK ažuriraju iznosi mirovina. Radi se o nekih dvije tisuće predmeta u koijima mirovine nisu usklađene s međudržavnim ugovorima.

Nakon donošenja rješenja ovi umirovljenici dobivati će mirovinu na kunski račun, onu koju su zaradili u Republici Hravatskoj. Za dio staža/mirovine iz drugih nekadašnjih republika MORATI će otvoriti devizni račun na koji će lijegati uplaćene miroviine. Nadalje će plaćati vođenje obadva računa i naknade, što je još jedan dodatni trošak – manjak u obiteljskom novčaniku.

Dakle, do sada su se mirovine ovih umirovljenika isplaćivale kako da su zarađene u Hrvatskoj. Izračuni u drugim republikama (Srbija, Bosna i Hercegovina) su manji nego što je to slučaj kod nas pa su “nove-stare” mirovine uglavnom manje.

Isplata manjih mirovina stvoriti će nove poteškoće. Već do sada ve veliki broj umirovljenika živio u riziku od siromaštva ili u siromaštvu. Dodatnim smanjenjem mirovinskog primanja rizik se povećava. Hoće li Hrvatska na neki način „uskočiti“ kako bi ublažila efekte ovog usklađivanja? Kakve zaštitne mehanizme će upotrijebiti ostaje za vidjeti ili će se oglušiti na za ove umirovljenike potpuno izmjenjene uvjete umirovljenja.