MIROVINSKI FONDOVI U OPORAVKU REALNE EKONOMIJE


Predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman je u Opatiji a konferenciji “Hrvatsko novčano tržište” izjavio kako je prvi udar na nebankarski financijski sektor, kao posljedica djelovanja covida, prošao. Društva pod nadzorom Hanfe ostala su stabilna i likvidna spremna da se suoče s novim rizicima koje donosi jesen.

Ističe kako vjeruje da se najteža previđanja neće dogoditi, da globalnog zatvaranja ekonomije neće biti i da će oporavak uslijediti sljedeće godine. Također sada očekuje proaktivniju ulogu mirovinskih fondova u oporavku realne ekonomije.Već postoje naznake gospodarskih projekata u koje će se ulagati.

Mirovinski fondovi su dugoročni ulagači te se očekuje da utjecaj tržišnih šokova uzrokovan covidom ulaganjima i iz ovih fondova dovede do oporavka tržišta.

Posljedice primjene modela II. stupa mirovinskog osiguranja kojim se osigurava zaštita budućih umirovljenika, kako starije životne dobi koji uskoro ostvaruju pravo na mirovinu, tako i onih mlađih koji s obzirom na veći broj godina koje imaju do umirovljenja, jeste da mogu očekivati dugoročnu stabilnost.