NAJVIŠE UMIROVLJENIKA RADI U ZAGREBU – HSU ZA PRODULJENJE NA OSAM SATI RADA U GODINI BORBE PROTIV SIROMAŠTVA


Nakon godinu dana primjene Vladine odluke o proširenju mogućosti rada do polovine radnog vremena uz zadržavanje mirovine, možemo zaključiti kako je ova odluka polučila dobre početne rezultate, uz neke negativne momente koji bi se morali izmjeniti ali i s prijedlozima za poboljšanja. Do polovice radnog vremena zaposleno je oko 3.030 umirovljenika korisnika prijevremene starosne mitrovine, te 8.800 korisnika starosne mirovine.

Najviše umirovljenika se zapošljava u vrijeme turističke sezone. Razlozi vraćanja na tržište rada su višestruki no najučestaliji su oni temeljeni na stručnosti ali na žalost i siromaštvu.

Korisnici obiteljske mirovine potpuno su isključeni. Dakle oni ne mogu raditi na ovakav način što nije pravedno i što je diskriminirajuće. Nadalje oni s najnižom mirovinom, kada se zaposle, budu dodatno kažnjeni novim obračunom mirovine koja se onda računa po zarađenoj mirovini koja je najčešće niža od one koja se isplaćuje. Kada se zbroji takva mirovina sa zaradom nerjetko se ne isplati raditi a siromaštvo lupa na vrata.

Umirovljenici zasigurno ne predstavljaju prijetnju/KONKURANCIJU na opustošenom tržištu rada. To pokazuju i odluke kojima se definira broj radnika koje pozivamo iz drugih država da dođu i uključe se na naše deficitarno tržište rada (otvorenih imamo 150.000 radnih mjesta).

HSU će u Saborsku proceduru uputiti izmjene Zakona o mirovniskom osiguranju kojim želimo omogućiti svim korisnicima mirovina, PA I ONIM KORISNICIMA OBITELJSKE MIROVINE, da rade ali ne s ograničenjem od 4 sata te dobiti mirovinu u punom iznosu.

Dakle, umirovljenici nisu konkurencija, tržište ima potrebu, a zašto onda ne omogućiti im bolje uvjete i da se delimitira ograničenje u cilju izlaska što većeg broja umirovljenika iz siromaštva ili rizika od siromaštva.