PALIJATIVNA SKRB DANAS


Jučer smo u prostorijama Mjenog odbora Gornji grad održali okrugli stol na temu: “Palijativna skrb danas”. Uvodno se nazočnima obratila predsjednica Gradske organizacije HSU Gradske četvrti Gornji Grad Medveščak Dunja Perović. Sudionici okruglog stola bili su Vlasta Vučevac, dr.med., predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu, Prim.mr.sc. Egidio Čepulić, predsjednik Udruge prijatelja hospicija, Silvano Hrelja predsjednik HSU-a i Davorka Vukadin Tabaković, dipl.iur, predsjednica organizatora gradskog HSU-a.

Tema je uključivala raspravu o različitim vrstama liječenja, kurativno, palijativno, postojećim smještajnim kapacitetima, nepostojanje hospicija. Nadalje dotaknuli smo se postojećeg zakondavnog okvira, mobilnih timova, informiranosti građana u slučaju kada se dogodi situacija u kojoj je potrebna podrška.

Vidljivo je da se odredbe zakona neravnomjerno primjenjuju u različitim županijama.

Nadalje dotaknula se teme kontrole, nadzora i odgovornosti za propuste poput onog  Andraševcima.

Zaključak okruglog stola:

Izgraditi hospicije u svim županijama, kako bismo imali dostatan broj potrebnih ležaja za gotovo 50.000 preminulih u godini na razini Hrvatske. Inzistirati na konkretnoj i neovisnoj kontroli/nadzoru smještajnih kapaciteta naših umirovljenika i onih u potrebi. Osigurati dovoljan broj ruku koji u lokalnim zajednicama donose ali i nadziru provođenje zakona i odluka koje se odnose na ovo područje.

FB_IMG_1582709793266(1) FB_IMG_1582709781021(2) FB_IMG_1582709761054