POGON JEDINSTVO – GDJE JE ZAPELO U REKONSTRUKCIJI BIVŠE TVORNICE


U kapitalnim ulaganjima Grada Zagreba planira se za Pogon Jedinstvo rekonstrukcija bivše tvornice „Jedinstvo“, koja bi trebala obuhvatiti dogradnju, nadogradnju i prenamjenu u kulturni centar „Regionalni multifunkcijski centar Pogon Jedinstvo“. Ali kako je to biva kod kapitalnih ulaganja u našem gradu i ovaj dio „kulture“ zapeo je s realizacijom. Još uvijek smo na rješavanju imovinsko pravnih odnosa no kako je indeks izvršenja u prvih pola godine 2019. 00,00 čini se da je do realizacije još dugo. Planirana suvremena infrastruktura, novo mjesto društvenog okupljanja i ponuda novijih sadržaja koji bi trebali pridonijeti revitalizaciji Trnja, odnosno područja uz Savu, čini se neće tako skoro.

Prije više godina osnovana je javna ustanova „Pogon – Zagrebački centar za neovisnu kulturu i mlade“. Osnovali su je Grad Zagreb i Savez udruga a prije 7 godina započelo se s pripremom projekta rekonstrukcije prostora bivše tvornice Jedinstvo u kulturni, kreativni i društveni centar na Savi. Ovaj projekt s kojim se krenulo davne 2012. godine uvršten na popis prioritetnih EU projekata Grada Zagreba. Prostor je u vlasništvu Grada i već se znatno dulje od desetljeća koristi u kulturne svrhe. Rekonstrukcijom se neadekvatan tvornički prostor želi pretvoriti u fleksibilal multifunkcionalan prostor. 2.223 metra kvadratna bila bi obuhvaćena rekonstrukcijom. Planirano je i uređenje i opremanje pozornice na otvorenom, uređenje prilaznih puteva i zelenih površina rekreacijske zone i javnog prostora nasipa Save, održavanje seminara, kongresa ali bi se razvijao i kongresni turizam. 2015. godine je na idejni projekt izdana lokacijska dozvola.

A da ovo stanje traje govori i činjenica da se za ovaj projekt još 2017. godine potrošilo 1.177.212,03 kuna na izvedbeni projekt rekonstrukcije objekta, a u prvih pola godine 2018. na rješavanje imovinsko pravnih odnosa nije potrošila niti kuna, u cijeloj 2018. godini od također planiranih 1.000.000,00 nije potrošena niti kuna ne čudi što s tim negativnim trendom nastavljamo i u 2019.godini.

Iz ove perspektive, kako se čini po ovom projektu, revitalizacija na Trnju će sačekati još neko vrijeme.