POSTAVIMO PITANJE KANDIDATU ZA PREDSJEDNIKA STRANKE VESELKU GABRIČEVIĆU – o radu Povjerenstva


Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike osnovalo je Povjerenstvo za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 nad starijim osobama i osobama iz drugih ranjivih skupina.

 U kolovozu, a potom u rujnu ove godine održana su prva dva sastanka gore spomenutog povjerenstva koje je osnovano kao savjetodavno i stručno tijelo čiji će rad uključivati izradu prijedloga, mišljenja i stručnih obrazloženja s ciljem prevencije širenja zaraze virusom COVID-19, sprečavanja i suzbijanja epidemije COVID-19 nad starijim osobama i osobama iz drugih ranjivih skupina. Rad Povjerenstva trebao bi biti usmjeren na davanje prijedloga, informiranje starijih osoba, unapređenje organizacije rada te osnaživanje starijih osoba u svrhu očuvanja mentalnog zdravlja.

Jedan od bitnih propusta u donošenju zaključaka je kako se predložene mjere odnose uglavnom na osobe u sustavu socijalne skrbi (domovi za starije…), što čini jako mali postotak naših starijih od 65. Što je sa svim onim našim starijim koji su u svojim domovima, u svakodnevnom životu jednako izloženi djelovanju ovog virusa ? Kako se nositi s virusom kad isti uđe u takvo domaćinstvo gdje je stariji bračni par, ili samac postavljamo pitanje Gabričeviću (obitelj je nerjetko u samoizolaciji i zabranjen je pristup oboljelima)?

 

Odgovor:
Postavlja se pitanje, da li u Stožeru CZ kojeg je osnovala Vlada treba djelovati i psiholog koji će na tjednoj bazi, a po potrebi i češće umirujuće savjetima pomagati svim ranjivim skupinama. Nisu to samo starije osobe, već tu spadaju i djeca čiji je društveni život ugrožen, a poseban problem je kod starijih osoba sa kroničnim oboljenjima.

Starije osobe, a poglavito umirovljenici sa malim mirovinama, koje su ionako nedostatne za dostojanstven život, imaju i dodatne financijske izdatke, jer su prisiljeni kupovati maskice, sredstva za dezinfekciju, a o vitaminima da ne govorimo.

Treba napomeniti da su države koje su gospodarski iza RH svojim umirovljenicima dodjelile jednokratnu novčanu pomoć, a u nas se dodatno opterećuju jer su u međuvremenu  i namirnice poskupile.  Što odnosno koliko smo postigli zahvaljujući “povećanju” cezusa za dopunsko zdrastveno osiguranje?

Možemo zaključiti da se Vlada  mora osvijestiti da je najmanje 1/3 stanovništva dodatno ugrožena, da im je iz dana u dan sve teže te da im se mora pomoći, pa i kroz mjere koje donosi Povjerenstvo a koje se trebaju odnositi i na one izvan sustava socijalne skrbi – zaključio je Gabričević.