POSTAVIMO PITANJE KANDIDATU ZA PREDSJEDNIKA STRANKE VESELKU GABRIČEVIĆU – o ugradnji dizala u višekatnice


Europska komisija objavila je strategiju ulaganja u stambenu i komercijalnu infrastrukturu pod nazivom “Renovacijski val”. Poticanje dugoročnih ulaganja u građevinski sektor, uz povećanje energetske učinkovitosti ali i pristupačnosti osobito za one koji imaju poteškoće u kretanju. Jedan od prioriteta strategije je dakle poboljšanje pristupačnosti. Hoće li se ovoga puta Hrvatska pokrenuti na vrijeme i poslušati sve one koji su se na našim peticijama potpisali i izrazili potrebu za ugradnjom dizala u višekatnice (preko 12.000 zgrada ima uvjete za ugradnju I iskazalo je interes)? Do sada smo u mandatu do 2020. tu priliku propustili. Inertnošću sustava, nije tražena izmjena Operativnog plana koja je mogla omogućiti povlačenje sredstava. Hoćete li se Vi kao kandidat i mogući predsjednik HSU-a aktivno uključiti u pravovremeno lobiranje da se Hrvatska “ukrca u ovaj vlak” na vrijeme? Spominju se rokovi do ožujka a Hrvatska najavljuje dostavu dokumentacije do lipnja?

Odgovor:

Dok su našoj državi, na žalost pojedinci odgovorni za povlačenje sredstava za ovu veliku i izrazito socijalnu investiciju izvršavali “mnogo složenije projekte”, druge države su iskoristile sredstva koja je EU stavila na raspolaganje za ugradnju dizala. Hrvatska je kao i obično kasnila, bez obzira na vapaj udruga umirovljenika i prijedloge HSU-a.

Svakako da se stranka mora zalagati za rješavanje ovog velikog problema. Dovoljno je otići na nekoliko lokacija i uvjeriti se kako žive stare, bolesne i nemoćne osobe naprimjer na šestom katu stambene zgrade koji godinama nisu izišli iz svoga stana i prisiljeni su osloniti se na rodbinu ako je imaju ili na susjede. Lišeni su dostupnosti liječničke skrbi i dr.

Kada bi i ovaj put propustili priliku to bi bilo neoprostivo i svakako da se mora zajedno sa udrugama žurno tražiti rješenje ovog gorućeg problema.