POVLAČENJE SREDSTAVA ZA UGRADNJU DIZALA JOŠ UVIJEK NEIZVJESNO –HOĆE LI PREDSTOJEĆI IZBORI ZA EU PARLAMENT UBRZATI OVAJ ZNAČAJAN PROJEKT – SILVANO HRELJA JEDINI KANDIDAT UMIROVLJENIKA


Može li EU riješiti neka od umirovljeničkih pitanja? Ona donosi okvir koji svakoj državi članci služi kao temelj za njezinu nadogradnju u kreiranju domaćeg zakonodavstva.

Očekujemo li nekakve promjene u sustavu EU, kao jamstvo našeg uspješnijeg napretka? Europa stari i možemo pretpostaviti da će do 2060. go­dine oko 30 posto europ­ske populacije biti osobe starije od 65 godina.

Imamo li razloga za ozbiljnu zabrinutost jer se mladi, radno sposobni, radnici ili sad već uvriježeno djelatnici ne uključuju i ne razišljaju o danima umirovljenja i ostvarenjima svojih prava nakon cjeloživotnih ulaganja? Pokažimo da tomu nije tako.

Regulacija umirovljenič­kih pitanja unutar Europ­ske unije prepuštena je internim zakonodavstvima svake pojedine članice. No ipak bitni su osnovni stavovi zauzeti unutar EU a tiču se sudbine umirovljenika a to su pravo na dostojnu mirovinu i mirovinu dostatnu za egzistenciju, pravo na učinkovitu zdravstvenu zaštitu kroz kvalitetnu dugotrajnu skrb, pravo na aktivno sta­renje… Modaliteti primjene prepušteni su članicama.

Kako nam ide? Problemi s povećanjem zajam­čenih minimalnih mirovina, nasljeđivanjem dijela mirovine preminulih supružnika, ograničavanje penalizacije, podizanje cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje i osiguravanje mehanizmima kontinuiranog usklađivanja cenzusa, rad do 67. godine, rad nakon umirovljenja onemogućen je onima koji su u obitljskoj mirovini, povlačenje sredstava za ugradnju di­zala u višestambene zgrade….Problema je dovoljno a Hrvatska stranka umirovljenika ima svoga kandidata koji je spreman uhvatiti se u koštac radom u redovima europarlamentaraca. Svoj dosadašnji rad čiji nastavak može biti i onaj u parlamentu Europe, predstavio je jučer, na tribini održanoj na Volovčici, gdje se tražilo mjesto više.

rptnboz IMG-187f138435a59bbc86842c7c38fb0f6f-V IMG-1b72d26368a7c494fef0e2ce5dc0c137-V fznor fznor  qrf rptnb

 

rptnboz