RADNO MJESTO KAO „UTJEHA“ ILI „NAGRADA“ – OVRHA KAO „ZBILJA“


Za mnoge neprimjetno naša Vlada je prošli tjedan donijela uredbe o unutarnjem ustrojstvu svih ministarstava i središnjih državnih ureda, kao i Državnog inspektorata. Manji broj ministarstava donio je i znatnije smanjenje ukupnog broja rukovodećih funkcija nego što se najavljivalo.

Zanimljiva je, da ne istaknemo razočaravajuća, spoznaja kako u ministarstvima postoji značajan broj takozvanih nepopunjenih radnih mjesta Tu su ..čuvaju se kao “utjeha” ili “nagrada”. Što o tim i takvim “posebnim” mjestima za “odabrane” misle oni koji su ovo ljeto napunili naše policijske uprave rješavajući pitanja osobnih dokumanata, oni koji su zapravo napustili lijepu našu trbuhom za kruhom (cijele obitelji,ne pojedinci). Vjerojatno više ne misle, čini se da nova dijaspora svjesno odlazi zauvijek…

Postojala je dakle mogućnost osnivanja novih službi, sektora i odjela i onda kada za njima nema nikave stvarne potrebe, a nekoga se htjelo nagraditi rukovodećom funkcijom. Osnujete službu, služba mora imati određeni broj službenika, a mjesta zjape prazna.. čekaju…Hoće li se ovim uredbama ovakva praksa ukinuti?

Ujednačavenje kriterija za unutarnju organizaciju, utvrđivanje broja javnih tijela i domene njihova djelovanja, ujednačavanje kriterija za plaće… sve je to na putu uređenja naše uprave. Hoćemo li ozbiljnije promijeniti stanje?

Zna li Vlada kako će utješiti umirovljenike i socijalno ugrožene osobito što stiže jesen s prijetnjom „odmrzavanja“ ovrha? Kako će se 400.000 obitelji nositi s time? Fina će početi ponovno plijeniti novac s računa građana koji nisu podmirili dugove. Što će biti s ovršnim zakonom koji je ponovno u proceduri na jesen, a znamo da ima previše propusta i prigovora na njegov sadržaj?

HSU Grada Zagreba se zalaže za povećanje broja onih čija niska primanja će biti izuzeta od ovrhe i za smanjenje troškova samog postupka.