SRC SVETICE – kako gorko zvuči SRC (Sportsko Rekreacioni Centar)


Putujem po usvojenom izvješćima grada Zagreba o izvršenju programa radova kapitalnih ulaganja u objekte za društvene djelatnosti u Zagrebu za razdoblja od 2017, 2018 i 2019 I – VI mj

Priča je tiho krenula krajem 2013. godine, nagađalo se i tumačilo na svim razinama, ali konkretnih odgovora nije bilo. Građani istočnog dijela grada Zagreba uznemirili su se jer Svetice su srce Maksimira. Uz njih odrastaju naša djeca i unuci u vrsne sportaše, a i naša generacija svoje slobodno vrijeme itekako koristi za rekreaciju. Osjećajući obvezu informiranja građana, HSU GČ Maksimir organizirala je 23. siječnja 2014. okrugli stol na temu SC Svetice te poziva predstavnike svih GČ , Gradske skupštine, HAS-a, HNS-a i Gradskog ureda za sport. Odazivaju se sve GČ, naši vijećnici u Skupštini, ali glavni akteri ne. Bilo je to 2014. godine, a tako je i danas. Odgovora relevantnih aktera nema. Samo izjava koja unosi pomutnju, a i strah u građane Maksimira. A onda je HNS 2014. s Gradom dogovorio gradnju nogometnog centra na Sveticama, dobio je i novac od Uefe, ali realizacija je zapela na gradskim tijelima. Savez je u međuvremenu novac prenamijenio u obnovu prvoligaških travnjaka, a Svetice propadaju…

Do 2017. god svašta se nagađa o budućnosti Svetica, a od radova samo rušenje postojećeg. A onda se na aktualnom satu u Gradskoj skupštini 30.11.2017.oglasio gradonačelnik:

Odluka je da Dinamo ostaje na Maksimiru, gradi se cijeli kompleks. Ide se na izgradnju atletskog stadiona na Sveticama, gradi se podzemna garaža. Ovaj stadion se ruši i gradi se novi”, pompozno je najavio javnosti. Dinamo je poslao prijedlog nekidan. Slijede razgovori i dogovori. Zagreb će napraviti najljepši stadion primjeren 21. stoljeću na postojećem mjestu stadiona. Napravit će najbolju atletsku stazu na Sveticama, olimpijskih razmjera, a bazen smo već napravili.”

Naravno, u planu kapitalnih ulaganja u sportske objekte SRC Svetice uopće ne postoji. Čekamo plan za 2018. godinu i vidi…..planira se utrošiti 60.000.000 kn za kapitalna ulaganja. Nije puno, ali veseli da se kreće. No, realizacija 0,00 kn. U popratnom obrazloženju piše: „U tijeku je verifikacija Programa i priprema dokumentacije za provođenje javnog urbanističko arhitektonskog natječaja“. Vrlo složeno i stručno, no ona 0,00 realizacije lijepo kaže da se ništa nije potrošilo. Ne vjerujem da je itko išta radio po tom pitanju bez naknade.

U izvješću VGČ Maksimir o utrošku financijskih sredstava iz „kase“ VMO Maksimirska naselja, na čijem području se nalazi SRC Svetice, nalazim podatak o utrošku 140.000,00 kn za izgradnju ograde na Sveticama. Nikada to nije bilo na dnevnom redu VMO Maksimirska naselja, ali „virtualni novac“ kojim raspolaže VMO je utrošen. Možda zato nije gradski.

I evo nas u 2019. godini. Pomno tražim planiranu stavku za Svetice. I evo je: 62.500.000 kn. Namjenjena je za izradu projektne dokumentacije. Pitam se za točno koji Program će se izraditi ta dokumentacija. Naime, prateći troškove iz malih i velikih gradskih budžeta za dokumentaciju, bojim se da je za najavljeni Program planirani iznos premalen. Realizacija u prvih šest mjeseci 2019. godine je ponovo 0,00 kn. Dragi moji skupštinari, čitate li vi uopće ove materijale kako bi pratili dnevni red? Spavate li mirno nakon dizanja ruke?

A saga o Sveticama ide i dalje. Sve više nalikuje sapunici. 4.9.2019. oglašava se naš toliko puta izabrani gradonačelnik : „ Vjerujem da ćemo uskoro dobiti novi nogometni stadion na atletskom stadionu. Bit će to objekt koji će biti jedan od najmodernijih u Europi. Ponosit će se njime Zagreb i Hrvatska.“

Da li smo opet u 2014. godini? Nismo. Tada su na Sveticama još postojale kakve takve svlačione i WC i naši atletičari su ovdje hvatali norme za europska i svjetska prvenstva. Danas su atletičari još uvijek tu i svakodnevno treniraju. Ali nema više svlačiona niti WC-a.

Do sljedećeg izvješća o Sveticama srdačno vas pozdravljam. Predsjednica GO HSU GČ Maksinir Anita Sedić