TKO ĆE SNOSITI ODGOVORNOST ZA DESETKE OBOLJELIH U DOMOVIMA ZA STARIJE – KRENIMO OD RESORNE MINISTRICE?


Ovih dana sve više slušamo rasprave o tome kako smo „branili“ ulazak COVIDA 19 u domove za starije. Ono što nam je, na žalost, svima jasno da je preko onih koji u domove dolaze da bi radili to vjerojatno bio/jeste slučaj (jasno nam je nemoguće je sve držati pod nadzorom jer ne znate gdje ste mogli nešto pokupiti a ne znate da ste nosilac). Zabranili smo posjete dakle nije od posjeta.

Ono što nije nikako jasno kako je moguće da su se simptomi pojavili još prije deset dana, da nitko nije reagirao, da se nisu uzimali testovi, da nije bilo izolacije… Razboljelo se je na desetke korisnika što znači da jer to TRAJALO…. A mi smo mirno živjeli u uvjerenju kako su naši stariji u sigurnim rukama.

Kako je moguće da se privatnim domovima nije osigurala bolja podrška, osim nekim edukacijama i da nitko nije vodio računa što se u njima zbiva? Kada su privatni domovi i jesu li uopće opskrbljeni potrebnom zaštitom i zna li se ista koristi na potreban način?

Govori li sve ovo u prilog sumnji, koja se pokazala istinitom u najgorem mogućem trenutku, kakvo je stanje zapravo u našim domovima? Tko nadzire kako se radi i postupa? Trebamo se osloniti na izvješća iz samih domova. Podbacili smo i to podbacili ozbiljno i netko za to mora snositi odgovornost. Da smo podbacili govori, na žalost, u prilog i nedavni događaj iz Andraševaca iz kojeg nismo naučili ama baš ništa.

Na koncu, kada se sve ovo zahuktalo korisnicima usluga gerontodomaćica, koje su tamo bile s razlogom, bili su postavljeni upiti trebaju li ih korisnici jer bio se privremenim ukidanjem ove usluge smanjili rizici prijenosa zaraze. Od tada do danas nitko nije kontaktirao te korisnike da bi ih upitao kako funkcioniraju, prepušteni su sami sebi. A upravo je uvođenje ove usluge bilo namijenjeno podršci onima koji su ostali živjeti u svojim domovima ali ipak to ne mogu sami?

Teška vremena… vremena u kojima se nikako ne može usuglasiti u izjavama odgovornih kada je tko što poduzeo, kako se reagiralo, zašto se nije reagiralo…. a i dalje se inzistrira na tome da se poduzelo sve što se moglo…

Davorka Vukadin Tabaković predsjednica GO HSU Grada Zagreba