TRIBINA U ORGANIZACIJI HSU-a i BUZ-a GRADA ZAGREBA O MOGUĆNOSTIMA U GOSPODARENJU OTPADOM – SHVAĆAMO LI ZNAČENJE RIJEČI „OTPAD NIJE SMEĆE“ i „GOSPODARENJE OTPADOM“


Kako bi ova tema trebala biti više nego zanimljiva svim građanima lijepe naše HSU i BUZ dogovrili su održavanje tribine u prostorijama BUZ-a u Hebrangovoj na temu Gospodarenje otpadom u Gradu Zagrebu. Isti problemi vjerujemo muče značajan broj županija, a onima koje taj problem nemaju, odnosno one koje su ga uspješno riješile, neke i prije jednog desetljeća, čestitamo.

Izazovi s kojima se susrećemo su mnogobrojni. Vrećice (kojih bi se trebali odricati), njihov volumen, pucanje, odlaganje i širenje neugodnih mirisa spremnici po volumenu ne po težini proizvedenog otpada, nadzemni ili podzemni, broj odvoza, kud i kako kontrolirati kontejnere „na otvorenom“, najnoviji prijedlog da građani o svom trošku MOGU ograditi kontejnere koji su sad na otvorenom i dostupni svima, malobrojni zeleni otoci i recklažna dvorišta – osobito predaleka za starije sugrađane… Pitanja je puno a odgovore čekamo.

Jedno od bitnih pitanja koje se rijetko spominje jeste pitanje „gospodarenja otpadom“. Ako se malo vratimo unatrag prvo su nas učili da SMEĆE nije OTPAD, odnosno da OTPAD nije SMEĆE. To bi zapravo trebalo značiti da je puno toga u OTPADU s čim se može dalje GOSPODARTITI. Odloženi papir, staklo, plastika.. sve je to sirovina. Mi otpad iz naših domova odnosimo na rijetke i mnogima udaljene zelene otoke i reciklažna dvorišta. Koliko toga predstavlja zapravo materijal koji je potencijalna sirovina? Može li prodaja takve sirovine utjecati na cijenu koju mjesečno plaćamo, osobito ako govorimo u kontekstu povećanja cijena odvoza? Vratimo se na naslov odvajamo, recikliramo jer OTPAD NIJE SMEĆE, GOSPODARIMO li kao savjesni gospodari koji vode računa o onome što je njihovo?

Sva ova pitanja otvorena su jučer pred našim sugrađanima, u tijeku i nakon izlaganja g. Brnčića koji je predstavio različite modele i rješenja za odvojeno odlaganje otpada.

Na mnoga pitanja, vjerujem, čekati ćemo odgovore još dugo, no ne propustimo upitati, zaključili su Predsjednici BUZ-a Milivoj Špika i GO HSU Grada Zagreba Davorka Vukadin Tabaković.

IMG-9216 IMG-9215 IMG-9212 IMG-9210 IMG-9217 IMG-9214