UMIROVLJENICI OPET ZABORAVLJENI – I KOD ZAKONA O OVRSI


U petak je Hrvatski sabor jednoglasno donio zakon (kako bi lakše prebrodile posebne okolnosti izazvane koronavirusom)koji na tri mjeseca, s mogućnošću produljenja za još tri mjeseca, omogućuje zastoj ovrha na novčanim sredstvima fizičkih osoba kako bi lakše prebrodile okolnosti izazvane korona virusom.

No, u prijedlogu Zakona o ovrsi nad novčanim sredstvima nisu regulirane ovrhe koje provode poslodavac i HZMO, drugim riječima ovrhe koje se naplaćuju isplatama preko HZMO na račune korisnika i dalje mogu biti ovršene. Samo Fina će, dakle, zastati s provedbom ovrhe na novčanim sredstvima ovršenika, odnosno fizičke osobe u našem slučaju umirovljenika.

Zastat će se s ovrhama, tijekom zateznih kamata i deblokirat će se računi na tri mjeseca od stupanja na snagu zakona, ali što će biti s ovrhama koje provode poslodavci i HZMO direktno na primanjima, dakle na mirovinama? One po zakonu koji je izglasan mogu i dalje biti naplaćene. Odnosno one i se dalje naplaćuju.

HSU Grada Zagreba zahtjeva hitnu izmjenu ovakve odredbe Zakona kako bi se zaštitili umirovljenici opterećeni ovrhama te im se uz već i ovako teške životne uvjete olakšalo preživljavanje u doba vladanja koronavirusa.