UMIROVLJENIČKI NOVČANIK PRED JOŠ JEDNIM UDAROM – MODALITET IZRAČUNA TROŠKOVA ODVOZA OTPADA U ZGRADAMA MOGAO BI POGODITI BUDŽET UMIROVLJENIKA


Najavljuje se kako će gradska Čistoća na kućne adrese građana poslati pisma/upitnike s ROKOM od dva tjedna za dostavu odgovora. Ovaj rok i slanje odgovora je jako bitan jer će o njemu ovisiti visina cijene odvoza otpada kako po kućama tako i po pojedinim stanovima.

Onima koji žive u kućama ponuditi će se da se odluče jesu li im postojeći spremnici preveliki ili premali (tražiti zamjenu), koliki broj odvoza im je potreban za koju vrstu otpada…

Za one koji žive u stanovima situacija je znatno kompleksnija i rok za dogovor kratak. Modalitet podmirenja varijabilnog dijela cijene, čini se, morati će dogovoriti sami stanari. On će opet ovisiti o veličini posuda, učestalosti pražnjenja.. Na koji način će se stanari dogovortiti o tome koliku količinu proizvede svaki stanar? Nije jednaka količina, iako razdvojenog, otpada za dva člana (npr. umirovljenika) ili za obitelj s dvoje djece. Hoće li biti presudan broj članova kućanstva ili broj stanova u zgradi? Hoće li se sustanari moći dogovoriti, jer moraju se svi dogovoriti?

Situaciju pogoršava činjenica kako je veliki broj smetlarnika, kontejnera bez kontrole i nadzora, na otvorenom, pa čak i u samoj zgradi nije pod ključem. Kontrolirati odlaganje /odvajanje pod prijetnjom visokih kazni za nepravilno odlaganje za svakog građana postaje prioritet a rokovi su pred vratima.

Ukoliko se ne dogovore Čistoća ima svoje rješenje. Ovaj varijabilni dio plaćati će se/podijeliti po broju stanova u ulazu bez obzira koliko ljudi u kojem stanu živi. Ovakav način izračuna će pogoditi one naše najstarije, umirovljenike koji nerijetko žive sami, bez djece ili čak se radi o samačkom domaćinstvu.

Dogovor i donošenje odluka mora biti brzo stoga preporučamo osobito onim stanarima s velikim brojem stanara (kao npr u „“Mamutici) da odmah krenu s dogovorima.