VRIJEME JE ZA ISPRAVKU NEPRAVDE – UZ JAVNO SAVJETOVANJE NA PRIJEDLOG ZAKONA


Pred građanima je otvorena mogućnost javnog savjetovanja, u koju će se nadam se uključiti jer rješava osnovna egzistencijalna pitanja danas/sutra. O ovom prijedlogu zakona koji sa zadovoljstvom pozdravljam jer je isti u duhu generacijske solidarnosti i uzajamnosti, kao osiguranje za slučaj starosti i smanjenja radne sposobnosti. Do sada smo imali situaciju mogućnosti korištenja obiteljske mirovine u slučaju smrti osiguranika/korisnika mirovine. Ona je, između ostalog, pretpostavljala mogućnost izbora, koristiti svoju ili postotak (ovisno o tome tko je potencijalni korisnik postotak je različit) preminulog korisnika. Izbor je, jasno, bio viša mirovina. No u najvećem broju slučajeva izbor više mirovine bi svakako u domaćinstvu koje s dvije mirovine pada na jednu dovodio do pada u siromaštvo ili u rizik od siromaštva. Nebrojena su domaćinstva koja su i sa dvije mirovine i dva korisnika živjela u siromaštvu (kolike naše starije sugrađane smo na žalost viđali kako pretražuju kontejnere). Usporedimo samo visine mirovina naših umirovljenika s onima iz zemalja u susjedstvu. Da ne govorimo koliki je jaz u visinama mirovina napravila neravnopravnost na rodnoj razini. Žene su bile manje plaćane za isti posao koji su obavljale, kako im se računao staž za vrijeme porodiljnog (sad je taj dio malo ublažen ali samo za one žene/majke koje su u mirovinu otišle od 1.1.2019. što je jednako nepravedno prema onima koje su u mirovinu otišle ranije).

Danas je pred nama zakon koji bi omogućio korištenje svoje mirovine i postotka mirovine pokojnog osiguranika/korisnika. Ovakav model u mnogim europskim država postoji već od ranije. U znatnom broju njih čak nije niti ovaj kriterij siromaštva bio razlog za donošenje ovakvog zakona. Kriterij je jednostavan a on je kako su oboje cijeli život uplaćivali doprinose. Ti doprinosi su se uplaćivali nekih, zajedno, 70, 80 pa i više godina.

Starijim osobama u Hrvatskoj moramo osigurati dostojanstven život i dodatnu zaštitnu mrežu od siromaštva. Partner umirovljenika trebao bi imati pravo primati i dio njegove mirovine. Znamo da umirovljenici – čiji je standard ionako vrlo nizak – nerijetko padaju u siromaštvo nakon smrti partnera, jer ostaju bez polovice prihoda, dok im se troškovi, poput troškova stanovanja, ne smanjuju za polovicu. Prema ovom modelu, jedna bi osoba mogla primati mirovinu po dvije osnove – temeljem svojeg radnog staža i oko polovice mirovine partnera.

Uvođenjem ovakvog modela djelomično bi se počela ispravljati nepravda prema nadživjelom bračnom/izvanbračnom drugu za sve uloženo tijekom života. Sustav jednostavno duguje to svima onima koji su u njega uplaćivali. To je u konačnici zapravo njihov novac.

Davorka Vukadin Tabaković, predsjednica GO HSU Grada Zagreba