COVID DODATAK ZA HRVATSKE UMIROVLJENIKE


Na konkretniji odgovor na upućeni zahtijev za isplatom covid dodatka umirovljenicima Hrvatske upućen od strane HSU-a, Sindikata umirovljenika i Matice umirovljenika potrebno je, po riječima resornog ministra Aladrovića sačekati do sljedeće indeksacije mirovina koja je za nekih tjedan dana. 

Riječima ministra ovakav zahtjev pretpostavlja veliko fiskalno opterećenje. Spominje se milijarda i 100 milijuna kuna.

Veliki broj zemalja isplatio je Covid dodatke obzirom na povećanje materijalnih troškova umirovljenika. Nekakav model obeštećenja mora se naći, izjavio je Ministar Aladrović. Po indeksaciji bi se trebalo znati koliki nam je fiskalni kapacitet.

NIje na odmet istaknuti i koliko je, proračunski planiranih sredstava za nacionalne naknade isplaćeno po  odobrenim  zahtjevima.

Danas počinje isplata nacionalne naknade za starije osobe za siječanj 2021. godine 
U prvoj isplati nacionalnu naknadu za starije osobe dobit će 3091 korisnik  (64,54% žena i 35,46% muškaraca), za što je osigurano 2.195.146,08 kuna iz državnog proračuna.
Do konca  siječnja 2021. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje zaprimio je 6 822 zahtjeva, od istih  je još u obradi 1507 zahtjeva (nisu obrađeni zbog nedostajućih podataka i nepotpunih zahtjeva . Ostali podnositelji zahtjeva nisu ostvarili pravo jer ne ispunjavaju uvjete. 

Obzirom da se proračunom planiralo utrošiti, već od siječnja, znatno više sredstava postojii li vjerojatnost da se dio ovih planiranih a ne utrošenih sredstava prelije u “fond za covid dodatak”?