HSU GRADA ZAGREBA O PROBLEMU PROCJEPLJIVANJA


Problem s nedostatkom cjepiva, kao zaštitom od širenja zaraze covidom 19, natjerao je mnooge naše starije sugrađane, ali ne samo njih, na razmišljanje o načinu rješavanja pravovremene nabave cjepiva. Mađari su se odlučili za nabavku ruskog cjepiva iako ono još nije “odobreno” na području Europske unije. Gradski odbor GO HSU GČ Maksimir je na svojoj sjednici održanoj 3.2. izašao s prijedlogom koji podržavamo  da se isto cjepivo nabavi i za Hrvatsku. U nastavku je izvod iz zapisnika sjednice.

Izvod iz zapisnika sa sjednice Gradskog odbora GO HSU GČ Maksimir održane 3.2.2021. godine

Ad 2) Gospodin Damir Došen predlaže da se pokrene inicijativa za što brže cijepljenje starijih građana nabavom ruskog cjepiva. Cjepivo je na tržištu, cjenovno dostupno i ne vidi se razlog zbog kojeg bi EU odbila dati suglasnost Hrvatskoj. Nakon kraće diskusije donosi se jednoglasni zaključak;

 

GO HSU GČ Maksimir pokreće inicijativu za pokretanje hitnog postupka nabave ruskog cjepiva SPUTNIK V protiv corona virusa. Karakteristike toga cijepiva, dostupne javnosti, su gotovo identične ostalim ugovorenim, ali ne i isporučenim cjepivima, sa visokim postotkom djelovanja. U ovoj situaciji nedostatka cjepiva, opet su starije generacije građana ostale zakinute za zaštitu svoga zdravlja. Mi nemamo vremena čekati dolazak ugovorenih cjepiva, nemamo vremena za čekanje na red, a uvijek smo na kraju reda. Ne želimo ugrožavati svoju djecu i unučad. Želimo biti ravnopravni građani ove naše države. Zbog toga, tražimo da HSU zaštiti umirovljenike i starije građane i preko svojih političlih tijela pokrene ovu inicijativu.