MEĐUNARODNI DAN SEOSKIH ŽENA – 15. LISTOPAD 2015. g.


P1010280MEĐUNARODNI DAN SEOSKIH ŽENA – 15. LISTOPAD 2015. g.

Forum žena HSU Grada Zagreba obilježio Međunarodni dan seoskih žena.

Nazočnim članicama i gostima obratilia se uvažena gošća, gđa Ivana Kučina, zamjenica voditeljice SOS telefona za žene s invaliditetom žrtve nasilja i članica SOIH-a – Mreža žene s invaiditetom, s težištem na dosta čestu situaciju kada su osobe s invaliditetom izložene zlostavljanju i nasilju u dvostrukoj ulozi, u lozi žene te ulozi osobe s invaliditetom.

Potom se nazočnima obratila gđa. Gordana Pažur, članica Predsjedništva Foruma žena HSU, koja je zahvalila na iznimnoj suradnji s Predjsednicom Foruma žena HSU Grada Zagreba, koracima ka osnivanju koje čine u inicijalnom odboru Forum žena Zagrebačke županije te da se raduje i dalje našoj uspješnoj suradnji.

Nakon obraćanja gđe. Pažur gošćama se obratio Predsjednik HSU g. Silvano Hrelja. Govorio je o kvotnoj zastupljenosti žena na listama HSU-a, predstojećim izborima, važnosti izlaska na izbore, te je iznio informaciju o dogovoru s koalicijskim partnerima o osnivanju instituta Pravobranitelja/ice za osobe starije životne dobi.

Obraćanje gošćama nastavila je Predsjednica Gradske organizacije Mr.sc. Višnja Fortuna. Uvodno je istaknula kako se Svjetski dan seoskih žena obilježava od 2007.g. kad je ustanovljen Međunarodni dan ruralnih žena. Cilj je senzibilizacija zajednice o značajnoj, ali još uvijek neprepoznatljivoj i nepriznatoj ulozi seoske žene kao i njihovom doprinosu društvu te osvješćivanje javnosti o problemima s kojima se seoske žene susreću. Završila je s nižim obrazovanjem seoskih žena.

Na kraju se okupljenima obratila Predsjednica Foruma žena HSU Grada Zagreba zahvalivši nazočnima što su se okupili u tako velikom broju obzirom na loše vremenske uvijete. Zahvalila se gđi Ivani Kučina, gđi.Gordani Pažur, Glavnoj tajnici na dobroj suradnji, Predsjedici Fortuni na ukazanom povjerenju te Predsjedniku Hrelji jer bez njega puno toga ne bi bilo moguće. Završno je istaknula da tema kojim će se baviti Forum žena ima jako puno. Naše članice su žene zlatne dobi, s enormnim iskustvom i nerjetko su temelj su današnjih obitelji osiromašenih dugogodišnjom recesijom. Obećala je kako će se okrugli stolovi održavati svaki put u drugoj gradskoj četvrti kako bi radili na okupljanju i povezivanju baze naše Stranke, te pozvala na suradnju.

Druženje su uljepšale članice Folklora KUD „Vedar osmijeh“ (u narodnim nošnjama iz različitih dijelova Lijepe naše) i gđa Stanka Pavuna (počasna članica GO HSU GČ Donji Grad) koja je napisla recital za ovu prigodu.