NOVO POVEĆANJE ZDRAVSTVENOG DOPRINOSA NA PLAĆE DOVELO BI NAS NA LJESTVICI NA SAM VRH UNUTAR EU


U nekoliko navrata u zadnje vrijeme iz izjava Ministra Beroša čuje se kako nam možda ponovno predstoji povećanje zdravstvenog doprinosa iz plaće. Posljedica je to nagomilanih dugovanja drogerijama koje su odlučile  obustaviti isporuku lijekova. Začarani krug u kojem se vrtimo najmanje 25 godina postao je pretijesan.

U zadnjoj deceniji stope doprinosa su se mijenjale, ovisno o Vladama koje su bile na vlasti. No niti jedna od spomenutih promjena, zapravo, nije popravila ovu tešku situaciju u zdravstvu. Vlada Zorana Milanovića smanjila je doprinose s 15 na 13 %. Nakon dvije godine ustanovilo se kako proračun ne može izdržati ovaj “manjak” pa smo se vratili na staro. Unatoč povratku sustav zdravstva nastavio je s gubicima i sanacijama. Svjedoci smo i kako zagrebački proračun kontinuirano sanira dugovanja bolnice Sveti Duh, čiji je osnivač.

U eri Ministra Kujundžića doprinosi su opet povećani, sada već na 16,5 %. Tada su ukinuta dva druga doprinosa kako bi se smanjio pritisak na poslodavce.

Danas, opet u gubicima najavljujemo kako bi se hrvatskim radnicima mogao povećati doprinos na plaće za zdravstvo i na taj način namirio dug veledrogerijama? Postoje li i neke druge reformske mjere u zdravstvu kojima bi se mogle ostvariti uštede kako ne bi i ovaj puta išle na račun zaposlenika  i poslodavaca? Shvaćamo li da smo se popeli gotovo na sam vrh izdvajanja zdravstvenog doprinosa na plaće unutar EU? Hoćemo li opet doći u situaciju najavljivanja povećanja police dopunskog zdravstvenog osiguranja?